Hapansilakka eli surströmming

Kerro kaverille:

Harvoinpa mädäntynyt kala maistuu näin hyvältä! Keväällä pyydetyt pienet silakat suolataan ja annetaan niiden tekeytyä kaikessa rauhassa. Kuukauden päästä hapanneet ”fisut” päätyvät pienissä pullistuneissa säilykepurkeissa kauppoihin ja herkkusuiden pöytiin. Haju on pistävä, mutta makua kuvaillaan pikantiksi ja happamaksi. Maista jos uskallat!

MILLOIN:

Elokuun loppu on suosittu ajankohta. Pohjois-Ruotsissa Hälsinglandin Alftassa on silloin jopa hapansilakkafestivaalit. Innokkaimmat säästävät aterialle edeltävän vuoden mureaa “satoa”, joka on maultaan kypsempää.

Surströmmingspremiäriä vietetään vuosittain elokuun kolmantena torstaina. Tästä alkaa perinteisen ruotsalaisherkun sesonkiaika. Hapansilakan synnyinseudulla, Korkeallarannikolla vieraillessa kannattaakin elokuun lopulla poiketa paikallisiin ravintoloihin maistiaisille. Rohkea hapansilakan maistaa, mutta tämän parempaa ajankohtaa ja paikkaa makukokeelle tuskin onkaan.

MISSÄ:

Ulkoilmassa (hajusyistä), paikallisissa ravintoloissa Korkeallarannikolla.

TIESITKÖ?

Ulvön-saarella, Korkeallarannikolla järjestetään joka vuosi Surströmmingspremiäriä edeltävänä lauantaina ns. "Ulvötestet". Testissä arvovaltainen Hapansilakka-akatemia – kyllä, luit oikein – koemaistaa vuoden hapansilakkaerän.

NÄIN SE KÄY:

Koska silakkapurkkiin on kehittynyt ylipainetta, avaa purkki vesiastiassa. Pese ja perkaa silakat ja kääräise ne tunnbröd-leipään manteliperunoiden ja sipulikuutioiden kera. Varaa pöytään olutta, snapseja ja ympärille paljon ystäviä.

Katso myös: